Yurt dışında eğitim almak kişinin hayatına yön veren ve kariyerini büyük ölçüde etkileyen bir faktördür. Bu deneyim, yabancı dil geliştirme, farklı kültürler tanıma, sorumluluk sahibi olma başta olmak üzere öğrenciye birçok özellik katar. Yurt dışında eğitim yaz okulu, dil okulu, ortaokul lise öğrenimi, lisans, yüksek lisans, doktora programları şeklinde olabilir.
Yurt dışında eğitim almak isteyen öğrenci öncelikle okumak istediği bölüme karar vermelidir. Bunun için kendi becerilerini ve ileride seçmek istediği mesleği göz önünde bulundurmalıdır. Bölüm seçildikten sonra hangi ülke ve şehirde eğitim alınacağına karar verilmelidir. Okunacak bölüm kadar şehir seçimi de çok önemlidir, öğrenci kültürüne ayak uydurabileceği ve adaptasyon sıkıntısı çekmeyeceği bir bölgeye gitmelidir. Yaşayacağı yerdeki genel huzur ve düzeni eğitim hayatını da etkileyeceğinden bu çok önemli bir seçimdir. Şehir ve okul seçilirken göz önünde bulundurulması gereken başlıca faktörler okul ücretleri, yaşam şartları, konaklama şartları, şehir hayatının maliyetidir.
Şehir ve okul seçimi yapıldıktan sonra okul başvuruları yapılır ve gelen kabul mektubuyla birlikte vize başvuruları yapılır. Öğrenciler farklı bir vize aldığından, okuldan evraklar gelmeden vize başvurusu yapılamamaktadır. Vize işlemleri de tamamlandıktan sonra okul başlangıç tarihine göre, yurda yerleşme süresi de göz önünde bulundurularak uçak biletleri alınır ve yola çıkılır.
Öğrenci artık ailesinden ve sosyal çevresinden uzan bir hayatı tamamen kendi isteğine göre şekillendirebilir. Kişiyi kendi ayaklarının üzerinde durmaya zorlayan bu süreç, onu kendine güveni yüksek, güçlü bir insan yapar. Farklı kültürlerle iç içe yaşayacağı için de bakış açısı genişler, vizyon sahibi ve toleranslı bir insan olur. Tüm bu faktörler kişinin ilerleyen hayatında işe alım süreçlerinde göz önünde bulundurulur ve iş başvurularında onu bir adım öteye taşır.
Yurt dışı eğitimde yaş sınırlaması var mıdır?
Günümüzde eğitimde hiçbir yaş kısıtlaması kalmamış olup, sınırlar tam anlamıyla kaldırılmıştır. Bu yüzden yurt dışı eğitimde yaş sınırlaması yoktur. İlkokul düzeyinde öğrencilerin eğitim alabileceği gibi, iş hayatında uzun yıllardır deneyim edinmiş profesyoneller de yurt dışı eğitim olanaklarından faydalanabilirler. Artık sadece dil öğretmeye yönelik programların yanı sıra, mesleki dil programları da mevcut. Böylece kişi amacına göre bir program seçebilir, kendi yaş grubunun yoğunlukta olacağı programları rahatlıkla tespit edebilir. Dil eğitimlerine her yaşta gidilebilecek olup, her yaşta farklı kazanımlar elde edilir. Küçük yaşlarda gidilen dil eğitime yabancı dil hâkimiyetinizi arttırır, ileride farklı dil öğrenme sürecinizi hızlandırır ve dilin temellerini daha hızlı kavramanızı sağlar. İlerleyen yaşlarınızda alacağınız dil eğitiminde mesleklere yönelik farklı terminoloji öğrenebilir, hem mesleğinize hem de hobilerinize katkıda bulunabilirsiniz.