Köklü eğitim geçmişi ve kaliteli eğitim düzeyi ile Almanya yurt dışı eğitim düşünen öğrenciler için çok önemli bir seçenektir. Ülkemiz ile yüksek ticaret hacmine sahip olan Almanya, mevcut yakın ikili ilişkiler ve Almanya’da yaşayan Türk nüfus sebebiyle de her yıl çok sayıda Türk öğrencinin üniversite eğitimi için öncelikli tercihi olmaktadır. Bu tercihi güçlendiren önemli bir başka sebep de Almanya üniversitelerinin ücretlerinin çok düşük seviyelerde olmasıdır.
Bir diğer avantaj ise Almanya’nın sahip olduğu ekonomik seviye ile her alanda dünya çapında kurum ve kuruluşlara ev sahipliği yapması ve öğrencilerin böylelikle zengin staj ve iş olanakları bulabilmeleridir.
Ülkede İngilizce eğitim olanakları mevcut olmakla beraber devlet üniversitelerinde eğitim çoğunlukla Almanca dilindedir. Almanya 400 e yakın üniversitesi, uygulamalı bilimler üniversiteleri, yüksekokulları ile Avrupa’nın en önemli eğitim ülkelerinin başında gelmektedir.
Avrupa Birliği içinde Almanca ikinci dil olarak görülmekte ve nüfus yoğunluğu olarak Avrupa’da en yaygın olarak konuşulan dil olmaktadır.
Alman üniversiteleri dünya sıralamasında ilk 500 içinde 50 temsilciyle yer alarak son derece önemli ve saygın bir konumdadırlar.
Avrupa’nın en fazla yabancı öğrenci potansiyeline sahip ülkelerinden biri olan Almanya’da yabancı öğrencilerden maddi gelirden ziyade akademik başarı ve yaşam entegrasyonu beklenmektedir. Öğrencilere okul ücretleri açısından çok uygun şartlar sunan Almanya 2 Milyondan fazla öğrenciye ev sahipliği yapmaktadır.
Avrupa’nın en gelişmiş sanayi ve teknoloji merkezi olan Almanya dünyanın en önemli sanayi ihracatçılarının başında gelmektedir. Türkiye’de 5000 den fazla Alman firması bulunmaktadır ve bu kurumlarda çok sayıda Almanya’da eğitim görmüş Türk çalışan görev yapmaktadır.
Alman üniversiteleri öğrencilerin eğitim süresince edindikleri teorik bilgileri pratik deneyimlerle zenginleştirebilmeleri için önemli kuruluşlarla, devlet kurumlarıyla, sivil toplum örgütleriyle ve yerel yönetimlerle işbirlikleri sürdürerek öğrencilerin zengin staj ve iş imkânlarıyla buluşmalarını kolaylaştırmaktadırlar.
Almanya’da lisans eğitimi süresi genellikle 3 yıldır. Birçok Alman üniversitesinde iki dalda (çift anadal / double major) eş zamanlı eğitim alarak iki lisans diploması ile mezun olmak mümkündür. Öğrencilerin başarılarında notlar kadar öğrencilerin derse devamları ve proje çalışmaları da dikkate alınmaktadır. Sıklıkla İngilizce yüksek lisans / master programı bulunurken lisans seviyesinde % 100 İngilizce programların adedi de her geçen gün artmaktadır.
Yenilikçi anlayışla eğitim veren Alman üniversitelerinde her yıl oluşan gelişme ve yeni trendler dikkate alınarak yani bölümler de açılmaktadır.
Eğitimini Almanya’da tamamlayan öğrencilere eğitim sonrası 18 ay süreyle iş aramaya bağlı oturma izni verilmektedir.
Günümüz dünyasında bir veya daha fazla yabancı dili bilmenin önemi ve avantajları tartışılmaz. Gerek karşılıklı ticaret ilişkilerimizin yoğunluğu gerekse Almanya’da yaşayan Türk nüfusun fazlalığı Almancaya duyulan ilgiyi her zaman arttırmıştır.
Avrupa’da 120 milyondan fazla kişi tarafından konuşulan Almanca, en önde gelen kültür dillerinden biridir. Almanya, Almancayı anavatanında öğrenmek isteyen öğrencilerin en fazla tercih ettiği ülke olmayı sürdürmektedir. İleri teknoloji ve çağdaş ekonomiye sahip olan Almanya, kaliteli eğitimiyle de öğrencilere cazip fırsatlar sunmaktadır.
Almanya'da dil kursları üniversiteler ve özel dil okullarınca verilmektedir. Üniversiteler, düzenledikleri programlarda oldukça ekonomik seçenekler sunarken, kabul edecekleri öğrencilerin birtakım şartları yerine getirmelerini beklerler. Kursa başlamak için belli bir seviyede Almanca bilmek ve Almanya'da bir üniversiteye ön kayıt yaptırmış olmak gibi şartlar yüzünden çoğu öğrenci özel dil okullarını tercih etmektedir. Bunun yanı sıra, üniversitelere kıyasla sınıf mevcutlarının az olması, öğrencilere gösterilen özen ve zengin program seçeneklerine sahip olmaları, özel okulları daha da çekici kılmaktadır.
Almanya'da uzun süreli ve diğer programlara göre oldukça ekonomik olan Akademik Yıl Programları mevcuttur. Bunun yanında hemen her özel dil okulu, yılda iki kez yapılan DSH sınavına öğrencileri hazırlamaktadır. Bunların yanı sıra sayısız Yaz Okulu, Genel Almanca, İş Almancası, Mesleki Almanca Kursları gibi programlar en fazla tercih edilen programlar arasındadır.
Belirli düzeyde İngilizcesi olan bir öğrenci, Almancayı daha kolay öğrenebilmektedir. Aynı dil ailesinden gelen iki dil birbirine gramer olarak çoğu noktada benzemektedir.
Avrupa’da en çok konuşulan dil olması sebebiyle Almanca eğitimi almak öğrenciye daha kolay iş bulma imkanı da sağlamaktadır.
Almanya, Avrupa’nın en güçlü ekonomisine sahip ve ulaşım imkanları çok gelişmiş bir ülkedir. Ayrıca sistemli, kurallı ve güvenli bir ülke olması sebebiyle Almanya’da dil eğitimi almak öğrenciye yaşam kaygılarından arınmış ve Almanca öğrenmek için odaklanabilecek durumda olma şansını da verir.
Almanya Dil Eğitim seçeneklerini sitemizin ilgili bölümlerinde inceleyebileceğiniz gibi uzman danışmanlarımızla temas kurarak da bilgi alabilirsiniz !
ÜNİVERSİTEYE YERLEŞTİRME GARANTİSİ
Lise eğitimini Türkiye’de tamamlayan ve “Abitur” (örneğin Alman Lisesi – İstanbul Erkek Lisesi) veya “Matura” (örneğin Avusturya Lisesi) yapan öğrenciler Alman üniversitelerine direkt başvuru yapma hakkına sahiptirler.
Abitur veya Matura yapmadan Almanya’da lisans eğitimi almak isteyen Türk öğrencilerinde Türkiye’de örgün eğitim veren bir devlet ya da vakıf üniversitesinin 4 yıllık bir bölümünde eğitim almaya hak kazanmış olma ve iyi düzeyde Almanca bilme şartları aranmaktadır.
Bu koşulları sağlayan öğrencilerin lisans yerleşim sürecindeki diğer önemli kriterleri ise mezuniyet not ortalamaları, mezun oldukları okullar ve lise eğitimi kapsamında aldıkları derslerdir.
Türkiye’de üniversitede bir veya birkaç dönem eğitim görmüş öğrenciler Alman üniversitelerine yatay geçiş müracaatı yapma hakkına sahiptirler.
Almanya üniversite başvurusunun mutlaka Türkiye’de üniversite eğitimi hakkı kazanılan yıl içinde olması gerekmemektedir.
Alman üniversitelerine başvuru yapabilmek için C1 seviyesinde Almanca yeterliliğine sahip olmak ve bunu Testdaf sınavı ile belgelemek gerekmektedir.
Almanya’da lisans eğitimi yapmak isteyen fakat yeterli düzeyde Almanca bilgisine sahip olmayan öğrenciler iki farklı yolla bu eğitim imkanını bulabilirler :
ALMAN ÜNİVERSİTELERİNDE ŞARTLI KABUL
Öğrenciler Türkiye’den Alman üniversitelerine başvuru yaparak şartlı kabul alabilirler. Sonrasında öğrenciler Almanya’da, gerekli dil seviyesine ulaşana kadar dil eğitim alarak şartlı kabul aldıkları üniversitelerde lisans eğitimine başlayabilirler. Bu seçeneğin beraberinde getirdiği dezavantaj önemli Alman üniversitelerinin şartlı kabul vermemeleri ve bu sebeple öğrencinin üniversite seçeneklerinin azalıyor olmasıdır.
DİL EĞİTİMİ SONRASI ÜNİVERSİTE SEÇİMİ
Öğrenciler önce Almanya’da gerekli dil eğitimini tamamlayarak, sonrasında üniversite başvurusunu yapabilmektedirler.
Üniversiteler öğrenci seçerken adayların kendi ülkelerinde girmiş oldukları üniversite sınavındaki başarı puanı ve sıralamalarını not ortalamaları ve dil seviyeleri ile birlikte çok dikkatle değerlendirirler. Öğrencinin üniversite sınavı başarı sıralamasındaki yeri ne kadar yukarıda ise , iyi üniversitelerden kabul alma olasılığı bir o kadar artmaktadır.
Alman üniversitelerinin başvuruları 15 Temmuz’da bitmektedir. Bu sebeple son yıllarda maalesef farklı bir sorun yaşanmaktadır. Türkiye üniversite sınav sonuçları Alman üniversitelerinin başvuru süresine yetişmediği için okullarla tek tek yazışarak ek başvuru süresi talep edilmesi gerekmektedir. Alman üniversiteleri tarafından bu talepler dikkat ve titizlikle incelense de maalesef çoğu kez ek başvuru süresi verilmemekte bu durum da öğrencilerin başvurularının bir yıl gecikmesine neden olmaktadır.
STUDIENKOLLEG NEDİR ?
Alman üniversiteleri başvuru sahibinin lise eğitimini yeterli bulmadıkları zaman üniversite eğitimine başlamadan önce öğrenciyi üniversite hazırlık eğitimi olarak Studienkolleg okullarına yönlendirmektedir. Studienkolleg üniversite öncesi yabancı öğrencilerin katıldığı bir hazırlık sınıfıdır ve müfredatı yeterli görülmeyen okullardan mezun olmuş öğrencilere yöneliktir. Bu programa katılabilmek için iyi seviyede Almanca bilmek gerekmektedir. Studienkolleg'e başvuru için öncelikle bir üniversiteye ön kayıt yaptırılmalıdır. Daha sonra üniversitenin bulunduğu eyalete bağlı eğitim kültür bakanlığına gerekli belgeler ile başvurulmalıdır. Studienkolleg 2 sömestr sürer. Studienkolleg eğitimine kabul edilebilmesi için öğrencinin iyi derecede Almanca bilgisine sahip olması şarttır. Almanca dil bilgisi olmayan öğrenciler öncelikle bir dil okulunda dil eğitimi almak zorundadırlar. Programlara kabul için genellikle en az B1 seviyede (600 saatlik eğitim) Almanca bilmek gerekmektedir.
Studienkolleg ( STK ) sistemi 5 ana bölüme ayrılır:
T – KURS ( Technischer Kurs ): Sayısal bölümlerde okumak isteyen öğrenciler için uygun programdır. Matematik, Kimya, Fizik, Informatik, Almanca ve hatta bazı Üniversitelerde İngilizce dersleri de verilir.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
M – KURS ( Medinizischer Kurs ): Biyoloji veya TIP bölümlerinde okumak isteyen öğrenciler için uygun programdır. Matematik, Biyoloji, Almanca, Fizik, Kimya, İnformatik ve bazı Üniversitelerde İngilizce dersleri de verilir.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
W – KURS (Wirtschaftswissenschaftlicher Kurs): Genelde Ekonomi ve ilişkili alanlarda okumak isteyen öğrenciler için uygun programdır. Matematik, Ekonomi, Sosyal Bilimler, Almanca ve bazı Üniversitelerde İnformatik, İngilizce ve Siyasal Bilimler dersleri de verilir.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
G – Kurs (Geistes -/Gesellschaftswissenschaftlicher Kurs): Yetenek içeren bölümlerde okumak isteyen öğrenciler için uygun programdır. Tarih, Edebiyat, Almanca, Sosyal Bilgiler ve bazı Üniversitelerde ayrıca Latince ve İngilizce dersleri de verilir.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
S – Kurs (Sprachlicher Kurs) : Dil Bilimleri ve ilgili dallarda okumak isteyen öğrenciler için uygun programdır. Almanca, Ingilizce, Sosyal Bilimler ve Tarih dersleri verilir.
SPERKONTO
Almanya konsolosluğu Almanya’da üniversite eğitimi alacak öğrencilerin 1 yıllık yapacakları yaşam masraflarının Almanya’daki bir bankada bloke olarak tutulmasını istemektedir. Sperkonto adı verilen bu hesap her sene değişmekle birlikte son olarak Alman hükümeti tarafından aylık 720 € yıllık 8.640 € olarak hesaplanmıştır. Öğrenci Almanya’da eğitimine başladığında her ay 1 aylık miktarını çekebilmektedir.
Yurtdışında eğitim alan öğrencilerin başarılarında yaşam ve konaklama şartlarının çok büyük etkisi vardır. Öğrenciler çoğunlukla hayatlarında ilk kez bu kadar uzun süreyi yabancı oldukları bir şehirde tek başlarına yaşayacaklardır. Şehre ve yaşadıkları ortama ne denli uyum gösterdikleri, öğrencilerin başarıları ve mutlulukları üzerinde direkt etkili olmaktadır.
Yurtdışında eğitim alacak öğreniciler için en azından dört temel konaklama seçeneği vardır: Yurt, Aile Yanı Konaklama, Kiralık Daire ve Paylaşımlı Konaklama. Bu dört seçenek de birbirinden farklı deneyimler sunacağından öğrencilerin bu seçenekler arasındaki farklılıkları iyi değerlendirmeleri gerekmektedir.
Konaklama seçeneklerinin maliyetleri, hangi şehirde, hangi semtte, ne boyutta ve hangi standartta bir tercih yapıldığına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Doğal olarak büyük şehirdeki konaklama maliyetleri ile küçük bir yerleşim yeri, banliyö veya taşrada oluşacak maliyetler bir olmayacaktır.
Yurtta Konaklama
Yurtta konaklama Avustralya ve Yeni Zelanda gibi, öğrencilik deneyiminin daha çok Amerika'daki kolejlere benzediği, ülkelerde Kampüs Yurtlarında konaklama oldukça yaygındır. Avrupa'daki üniversite hayatına baktığımızda ise kampüs yaşamının daha az olduğunu görüyoruz. Bu sebeple, Avrupalı üniversitelerin öğrencilere yurt seçeneği sunması sıkça karşılaşılan bir durum değildir. Bu seçeneğin öğrencilere sunulduğu durumlarda da kampüs yurtları yerine çoğunlukla tek kişilik stüdyo dairelerden oluşan öğrenci rezidansları önerilmektedir.
Yurt seçeneğinin en güzel yanı öğrencilerin kendi yaş grubundan başka öğrencilerle aynı binada yaşıyor olmaları sayesinde kendilerini yalnız hissetmemeleri ve yeni arkadaşlıklar kurabilmeleridir. Yurtta konaklama odaların tek kişilik olması sayesinde öğrencilere istedikleri zaman yalnız kalabilme avantajını da sunmaktadır.
Aile Yanı Konaklama
Aile Yanında Konaklama seçeneğini tercih eden öğrencilerin en önemli avantajları bir ev-aile ortamı içinde yaşayacak olmalarıdır. Ana dili İngilizce olmayan bir ülkede bu konaklama türü öğrencilere yerel kültürü tanıma, ülkeye kolay entegrasyon ve yerel dili öğrenme gibi avantajlar da sunmaktadır. Ev ortamında ve konforunda yaşamak gibi bir avantajla beraber bu seçeneğin tek dezavantajı “bir başkasının evinde” yaşamaktan ötürü öğrencinin özgürlüğünün belirli oranda kısıtlı olmasıdır. Doğal olarak öğrenci evin saat ve yaşam kurallarına uymak durumunda olacaktır.
Daire Kiralama
Diğer bir konaklama seçeneği olarak Daire Kiralama düşünülebilir. Özellikle daha geniş mekân ihtiyacı ve arayışı içinde olan öğrenciler için daha doğru bir seçenek olarak önerilmektedir. Daha yüksek özgürlük ve isteklere uygun şartlar ve mekân seçimi gibi avantajları olan bu seçeneğin dezavantajı ise öğrencinin yabancı olduğu bir şehirde tek başına kalacak olması, arkadaş edinme olasılığının daha az olmasıdır. Bu sebeple öğrencilere genellikle Daire Kiralama seçeneğini ilk yıldan sonra tercih etmeleri önerilmektedir. Ayrıca bu seçenekte öğrencinin evin temizliği, su-elektrik vb. tüm harcama ve faturalardan da tek başına sorumlu olacağı unutulmamalıdır.
Paylaşımlı Konaklama
Bu seçenek öğrencinin bir veya birkaç başka öğrenciyle birlikte bir daire veya ev kiralamasıdır. Ev kiralamış öğrenciler genellikle internet üzerinden ilan yoluyla kendilerine ev arkadaşı aramaktadırlar. Kira ve diğer giderlerin paylaşıldığı bu seçenek öğrencilere daha ekonomik bir çözüm sunmaktadır. Paylaşımlı Konaklama ekonomik avantajına karşın başka insanlarla ev paylaşmak sebebiyle önemli bir yaşamsal zorluk da getirmektedir. Zira tanıdığı veya tanımadığı başkalarıyla yaşam alanı paylaşımı öğrenci için özgürlük kısıtlanmasının yanı sıra örtüşmeyen yaşam ve hijyen alışkanlıklarıyla zorluk oluşturabilmektedir.
Bu seçenek kapsamında öğrencinin evde kendisine ait bir odası olmakla beraber diğer tüm alanların kullanımı diğer öğrenci veya öğrencilerle ortak olmaktadır.
ÜCRETSİZ ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ
Almanya’da aylık yaşam masrafları, üniversiteler ücretsiz olduğu için sadece barınma sağlık sigortası ve diğer temel beslenme ihtiyaçlarını kapsamaktadır.
Sağlık sigortası 50 euro, konaklama – yurt ücretleri 220-300 euro, yeme-içme 150 euro, ulaşım ve telefon giderleri 50 euro. Giderleri topladığınızda aylık toplam giderleriniz 470 – 550 euro arasında değişiklik gösterir.
Almanya'da okurken ne gibi avantaj ve haklarınız olacak: Üniversite öğrencileri Almanya'da pek çok imkândan yararlanmaktadırlar. Toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanırsınız. Sağlık sigortanızdan yasal sigorta olarak bir çalışanla aynı kapsamda hizmet alırsınız. Sağlık kuruluşlarında herhangi bir ücret ödemezsiniz. Yabancı öğrenci statüsünde haftalık 20 saat, yıllık 180 yarım gün çalışma hakkınız var. Alanınızla ilgili birçok staj ve iş imkânlarını değerlendirebilmektesiniz. Öğrenci statüsünde çalışırken kazancınız belirli bir tutara kadar vergiden muaf olmaktadır.
Ülkemizde vize başvurularının red ile sonuçlanması durumunda en sıklıkla karşılaşılan sebep vize başvuru dosyasının doğru biçimde hazırlanmamasıdır. Konsoloslukların sıklıkla prosedür değiştirmeleri başvuranların hata yapmasını kolaylaştıran sebeplerinde başında gelmektedir.
Her ülkenin vize prosedürleri, evrak talepleri ve hazırlanacak dosya içerikleri farklılık göstermektedir. Ayrıca çok önemli bir fark da turistik vize işlemleri ve öğrenci vizesi başvuruları arasında mevcuttur. Öğrenci vizesi başvuru dosyası hazırlanması diğer başvurulardan farklı ve gerçekten uzmanlık, deneyim gerektiren özel bir prosedürdür.
Özellikle öğrenci olarak yurt dışına gidecek olanların çok daha titiz davranmaları gerekmektedir. En küçük evrak eksikliği veya dosya hazırlarken yapılan bir hata vize başvurusunun reddedilmesine sebep olabilmektedir.
Expert olarak yıllara dayanan deneyimle gerek uzun dönem öğrenci vizesi taleplerinizde gerekse turistik vize ihtiyaçlarınızda Vize Departmanımız ile hizmetinizdeyiz. Uzman arkadaşlarımız başvuru formlarının doldurulması, gerekli tüm evrakların toparlanması, başvuru ve mülakat aşamaları dâhil olmak üzere tüm evrelerde her tür talebiniz için yanınızda ve yardımcınız olacaklardır.
Aynı zamanda TÜRSAB'a kayıtlı A grubu seyahat acentesi olan kuruluşumuz öğrenci ve velilerimize gerek Seyahat – Sağlık – Eğitim sigortalarında gerekse her tür ulaşım hizmeti (bilet) konusunda sınırsız imkânlar sunmaktadır. Lütfen danışmanlarımızdan bu konuda bilgi isteyiniz.